HAMBURGSUNDS HISTORIA/Guider

Den här broschyren användes för att annonsera om våra guidningar i Kvarnberget

Guidningarna har genomförts av stenhuggarättlingar med rötter i samhället och med kännedom om samhället och dess utveckling. Guidningarna i samhället och i Kvarnberget började sommaren 2009 och upphörde 2013 pga. för lågt deltagande. Hamburgsunds turistinformation förmedlade dessa guidningar. Ett nytt guideupplägg med mobila guideapplikationer, Samhället berättar 2.0, liknande Bergaleden är under planering. Under tiden kan man på egen hand studera skyltarna med historisk text, 13 st. som finns i centrala Hamburgsund, på Kvarnberget och vid kruthuset i Backegärdet. Skyltarna finns uppsatta under sommarhalvåret, placering se kartan ovan.

Våra sponsorer år 2012 var

Gunnar Johansson & Co. AB, Hamburgsunds sko AB, Hamburhsunds Bygg Handelsbolag/Anders snickare,  Hamburgsunds Bilservice AB, Hamn och Sjö Väst AB, Heestrands Kustnära vandrarhem, Hjalmars Brygga, I M Gunnarssons Handels AB, Klas Ericsons båtvarv, Rörviks Camping AB, Sven Johansson Bilreparationer, Sylves el AB.


Guiderna Egon Widén, Lennart Hakeröd, Kjell Olausson och Gerhard Borgljung här med initiativtagaren Åsa Qvist

   

   Foto Lars Ericsson

Liten sommarrapport från Bildarkivet/guidegruppen 11-07-29.

Teaterspelet ”Tulltyget” i Stavas stuga går med fulla hus. Teatergruppen, Tomas, Lena och Kjell får fina recensioner av publiken för sin tolkning av livet på Udden för så där, 110 år sedan.

Torsdagen den 14/7 hade vi besök av samhällsföreningen från Bohus-Malmön, en svarsvisit som vi inbjudit till som tack för guidegruppens inbjudan till Bohus-Malmön sommaren 2009. Vi bjöd på teater, ”Tulltyget” och en efterföljande guidad samhällstur med Ronny och Lennart och avslutning med en enkel förtäring i Gerhards sjöbod.

Under den trevliga och mysiga samvaron i sjöboden utväxlades intressanta idéer och förslag på hur vi kan samarbeta och lära av varandra genom vårt gemensamma intresse för stenhuggarepoken och vår lokala historia. Ett omedelbart resultat av samarbete blev att en av deras främsta experter på stenhuggarepoken, Karl-Ingemar Blomsterberg, erbjöd sig att hjälpa oss att reda ut en del frågetecken om storbrottet Berga Lider på Hamburgön.

Karl-Ingemar besökte oss redan28/7 och gjorde ett besök i stenbrottet med assistans och guidning av Egon och Gerhard.

På guidegruppens uppdrag.

Gerhard B

Vi anordnade en berättarkväll på Kustnära vandrarhem 23 april 2010.

35 personer kom denna vackra vårkväll till Berättarkväll om Stenhuggarepoken på Kustnära vandrarhem i Heestrand.

Kvällen började med soppa och ostsmörgås innan projektledare Åsa Qvist inledde kvällen med en kort bakgrund om projektet tillsammans med Gerhard Borgljung.

Sedan började guiderna att berätta olika delar om hur stenhuggarna kom till Bohuslän, om hur de hade det och hur de levde, bodde och arbetade. Efter en kort paus var det dags för filmvisning ifrån Heestrand på 50-60-talet innan kvällen avslutades med lottdragning där två lyckliga vinnare vann en bok respektive en film. Det blev ännu en lyckad kväll i Stenhuggaranda.

Medverkande förutom Åsa Qvist var guiderna Kjell Olausson, Gerhard Borgljung, Egon Widén samt Lennart Hakeröd.

Monument över de Hamburgsundsbor som seglade utanför spärrarna under krigsåren 1939 - 1945

Tanums Hamn & Turisms VD Anders Eklund klippte bandet som sammanband två gatstenar.

Invigningen föregicks av guidning i samhället. Därefter blev det mingel, musik, lott- och bokförsäljning samt tal av projektets initiativtagare Åsa Qvist och inblandade parter. Invigningen avslutades med guidning av Kvarnbergets stenbrott. Ett 50-tal blev guidade under dagen och cirka 80 personer deltog i invigningsfestligheterna. 

Hamburgsunds Bildarkiv © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use

.